Follow your dreams

Wat bezielt je als je een zeer goed betaalde vaste baan aan de wilgen hangt? En voor het onzekere bestaan kiest als fotograaf op een moment dat de crisis in volle gang is? Ik heb het me vaak afgevraagd voordat ik de stap überhaupt durfde te zetten. Maar als je hart je al jaren aan je jasje trekt, wordt het steeds moeilijker om je hiervan los te trekken. Mijn liefde voor fotografie, het avontuur om te beginnen voor mezelf, de vrijheid, de ontmoetingen met steeds weer nieuwe mensen en hun bijzondere verhalen, dat verlangen werd alleen maar groter.

Love what you do
Werkend aan het imago als communicatiemanager bij een grote bankverzekeraar, vroeg ik me steeds vaker af wat ik daar deed. Naast de steeds verder toenemende hiërarchie en bureaucratie, kon ik ook steeds minder staan achter de organisatie waarvoor ik werkte. Ik wilde mijn kennis en talenten inzetten voor een ‘groter’ doel waar ik mij verwant aan voelde, iets wat er werkelijk toe deed en waar mensen zich vanuit hun hart aan verbonden hadden.

Hoogzwanger van mijn derde, ruimde ik alles grondig op voor mijn vervanger tijdens mijn verlof. Zo grondig, alsof ik nooit meer terug zou komen. En zo geschiedde, al besefte ik pas veel later dat ik al veel eerder afscheid had genomen. Het duurde helaas nog een paar jaar voordat ik mij echt kon storten op mijn passie fotografie. Nooit heb ik ook maar één moment spijt gehad. Het enige dat ik miste was het originele en met veel aandacht gemaakte kerstpakket 😉 en ja, uiteraard ook de maandelijkse flinke som geld op mijn bankrekening…. En nu, vele jaren later, weet ik dat dat nooit opweegt tegen alles wat daar tegenover staat: de vrijheid en afwisseling, de leuke mensen die ik elke keer weer ontmoet met hun even mooie en bijzondere verhalen, de verbinding die er telkens weer is, de prachtige plekken waar ik kom, het gebruiken van mijn intuitie, het vangen van de sfeer en ieders unieke ‘zijn’, en de zichtbaarheid die ik mensen geef. Iets in je leven doen wat dicht bij je staat als de persoon die je bent, waarin je je talenten kan gebruiken en ook nog eens positief bijdraagt aan iets groters … daar kan niets tegenop!

Hobbelige weg
Deze stap was de eerste van vele die volgden. Mijn leven is totaal veranderd door de weg die ik toen ben ingeslagen, de weg van mijn gevoel.
Was dit een makkelijke weg? Nee! Absoluut niet. Ik kan hier zelfs een boek vol over schrijven. ‘Kan ik het wel? Wie zit er op mij te wachten? Krijg ik voldoende opdrachten?’ Onzekerheid; twijfel; angst; het loslaten van overtuigingen, relaties, mijn ego en materie. Dit is slechts een kleine greep uit wat ik tegen ben gekomen op mijn ongeplaveide pad.

Zichtbaarheid
Gelukkig kom ik veel mensen tegen die eenzelfde soort weg zijn gegaan. Die ook het pad van hun hart zijn gaan bewandelen. En elke keer wordt ik weer geraakt en geïnspireerd door hun persoonlijke verhaal. Het leuke is dat door de gesprekken en interactie die we hebben, ook zij weer meer van zichzelf zien en duidelijker krijgen wie ze zijn en waarvoor ze staan, letterlijk en figuurlijk. Zo gaaf om die wisselwerking te zien! Die zichtbaarheid die ontstaat, zowel naar binnen, als naar buiten, en de beweging die daardoor in gang wordt gezet, dat is waarvoor ik het doe!

Met dank aan Roy Hazewinkel voor de foto die hij genomen heeft tijdens een shoot van hem.

MEER VERHALEN ONTVANGEN?